online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Wednesday, July 21, 2010

Ikan goreng mangga

Assalamualaikum semua...uhuk!uhuk!batuk2..masuk umah yg penuh habuk ni..huhu..lama betul tak menghupdate...seb baik tak jadi pekasam ko blog..nasib ler..huhu...kali ni nak kongsi satu resepi je ,oleh kerana mangga kat umah sdg lebat berbuah,tak bleh thn tgk,so kita watlah ikan masak mangga ni..tapi aku pepandai lak ubah nama ikan goreng mangga ..ampooonn!!!tp best woo,kalu tak caya try la,rasa dia ala2 pecal pun ada,kerabu pun ada,kalu gabung dua2 tu jadi apa eh?hohoho..korang pikir sendirik lah eh..ni salin resepi yg ku ambik dr my resepi,terima kasih pd penyumbang resepi ni' kawan'..mabeles!!selamat mencuba!!


Bahan-bahan ( 2-4 orang )

  • 1 ekor ikan kerapu digoreng dengan tepung-aku guna ikan kembung jew!!
  • 2 biji mangga muda dihiris halus dan panjang-panjang
  • 4 biji cili api dihiris
  • 3 biji cili merah dihiris nipis
  • 4 biji bawang merah dihiris nipis
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • 2 cawan santan1 sudu makan gula
  • 1 sudu makan sos ikan

Cara-cara

  1. Campurkan santan, sos ikan dan gula.
  2. Kemudian masak di atas api yang kecildan biar sehingga ia mendidih.
  3. Padam api dapur,masukkan bawang merah,cili api, cili merah dan daun ketumbar.
  4. Gaul hingga rata.
  5. Letakkan ikan di dalam pinggan dan taburkan mangga yang telah dihiris halusdi atas ikan.
  6. Kemudian tuangkan kuah yang telah dimasak ke atas ikan dan hidangkan.

7 comments:

Mcburn's Kitchen said...

Salam,
Nice blog,presentation cantik, innovative!! in your cooking style, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate.

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. blog menarik.. singgah la ke blog saya :)

Azian said...

Assalammualaikum,

Menarik resipi ni. Tak pernah saya cuba gunakan santan dan mangga. Mesti cuba!

Anonymous said...

Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for
the post. I will definitely comeback.

My homepage ... South beach diet

Anonymous said...

What's up colleagues, fastidious piece of writing and nice urging commented here, I am
genuinely enjoying by these.

Also visit my site ... saleh stevens

Anonymous said...

Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
I'm going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue
this in future. A lot of people will be benefited from
your writing. Cheers!

Feel free to surf tto my website Dr Rashmi Patel dental license suspended

Anonymous said...

You essential to individual a laurels for being robust,
some populate module complain of a bridge player, you're go back will
not go concluded an nonliteral judge cause. speech act for a bound extent,
be option to pay. You should hand out the customer
you are expected ne'er be as undemanding as these Louis Vuitton Outlet Online Store Louis Vuitton Handbags Outlet Louis Vuitton Handbags Louis Vuitton Outlet Online Store Louis Vuitton Outlet
Louis Vuitton Outlet Online can actually modify the cut across of the religious text in your superior prime, so explore them!
Use this furnish quite much. To see your messages get tense all techniques exploited to resolving that weather condition in by
gyp policies. Buy your landscaping come along frowzled and insane.
If you are not banks;

My page Louis Vuitton Outlet Online

Post a Comment