Salam ramadhan semua...masak apa hari ni ye korang??erm..masak sedap2 ye, leh le aku tumpang 2 kaki..hihi..tumpang tengok ler..ok la, berbalik ke triffle aku ni,sebenonya dah lama wat triffle ni,tak silap aku minggu lepas,untuk buka puasa gak,dapat ler 2 bekas, bawak ke rumah mertua sebekas, aku dan rasa sikit je, tgk2 dah licin, tp siyes cakap la, triffle ni memang sedap rupa2nya, sejuk je anak tekak, sesuai sgt mkn untuk bln pose ni, hihi..terima kasih to my sifu..k.liza yang sudi kongsi resepi ni, so aku kopipes je resepi dia...
TRIFFLES
Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar
Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.
2 comments:
salam..mmg nampak sedap jer triffles tuh..
kalo makan sejuk2 nayaman jer lalu ikut tekak kan..hehehe
ha sue..memang sejuk tekak makan triffle neh..sedap sgt, nak kena buat lagi ni..hihi
Post a Comment