online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Wednesday, February 10, 2010

Nasi Arab da....

Wahai orang2 kampung(kg aku ler)mari kita pakat2 mkn nasi arab..hahaha..mcm ler banyak aku buat,pastu mcm ler sedap aku masak...hahaha...tak leh nak challenge tuan punya resepi ni,k.hanieliza,thanks k.liza,sedap sungguh nasi arab ni,mkn saje pun sodap!!!hihi...
ha,kali ni nak bwk korang semua ke negara arab da...(ambik feel ye)sambil gelek2 lagu arab...ahaks!!ya habibi ya maulana..hahaha..ok ler byk lak melalut,ni menu semalam punya,dah lama teringin nak mkn nasi arab,nak mkn yg org masak,sapa ler nak masak tuk kita ek,lgpun kat sini takde plk org jual nasi arab,taktau la kalu ada,sapa tau angkat tgn ye..ngeh!ngeh!
nasi ni tak muak mkn,sedap..kalu tak caya try wat ye..ni aku ltk resepi kat sini..meh tgk..aku kopipes gak,mintak halal ye k.liza..hihi...selamat mencuba!


NASI ARAB

Bahan
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan
1.5 liter air
500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
1 pokok daun ketumbar ]
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori

2 comments:

sonata anak kancil said...

salam...akak tak ade resepi nasi arab ni...mintak C & P la...boleh try ni....kalu buat pun buat separuh drp bahan2 tu...sebab anak2 tak ade...sape nak makan? he3x ...akak ngan hubby aje le...TK

ann-dehouzze.... said...

ok kak..blh2 ,beres..

Post a Comment