online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Wednesday, February 10, 2010

Nasi Arab da....

Wahai orang2 kampung(kg aku ler)mari kita pakat2 mkn nasi arab..hahaha..mcm ler banyak aku buat,pastu mcm ler sedap aku masak...hahaha...tak leh nak challenge tuan punya resepi ni,k.hanieliza,thanks k.liza,sedap sungguh nasi arab ni,mkn saje pun sodap!!!hihi...
ha,kali ni nak bwk korang semua ke negara arab da...(ambik feel ye)sambil gelek2 lagu arab...ahaks!!ya habibi ya maulana..hahaha..ok ler byk lak melalut,ni menu semalam punya,dah lama teringin nak mkn nasi arab,nak mkn yg org masak,sapa ler nak masak tuk kita ek,lgpun kat sini takde plk org jual nasi arab,taktau la kalu ada,sapa tau angkat tgn ye..ngeh!ngeh!
nasi ni tak muak mkn,sedap..kalu tak caya try wat ye..ni aku ltk resepi kat sini..meh tgk..aku kopipes gak,mintak halal ye k.liza..hihi...selamat mencuba!


NASI ARAB

Bahan
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan
1.5 liter air
500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
1 pokok daun ketumbar ]
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori

Ayam tandori

ayam tandori,mkn ngan nasi arab..phewww..takleh nak cakap,nak rasa..buat sendri ek..hihihi..(kijamnya aku!!!)
meh tgk resepi,pun dari k.hanielieza,terima kasih sifu..kita mintak izin kopipes ye..hihi

AYAM TANDOORI GORENG

Bahan

1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 paket rempah tandoori MAGGI
3 s/b cili mesin
1 s/b serbuk kunyit
5 s/b tepung goreng ayam
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] mesin halus
2 inci halia ]
garam

Cara
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama 1/2 jam
2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing.


SAMBAL MERAH

Bahan

200 gm cili kering ]
200 gm bawang merah ] mesin
3 ulas bawang putih ]
2 labu bawang besar [mayang]
1/2 cawan tomato sos
1 cawan cili sos
minyak
garam
gula

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan tomato sos dan cili sos. Kacau rata sampai naik minyak.
3. Masukkan bawang besar dan gula. Masakkan sehingga pekat.

Saturday, February 6, 2010

Ayam pedas madu berempah

Ini menu semalam punya..ayam pedas madu berempah,lgpun lama dah tak mkn masakan yang ada madu,satu kombinasi yang bagus,honey and spice...sodap!!!!

resepi tgk kat umah k.ummi kuantan,mekasih k.ummi,mintak izin kopipes ek..cam tak biasa..hihi..

Bahan:-
6 ketul ayam - sederhana besar
4 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 batang serai - ketuk
1 sudu kecil rempah ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar rempah kari daging/ayam
1 sudu besar cuka makan
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar madu
2 sudu besar gula
sedikit garam
4 sudu besar minyak

Cara Memasak:-
Ayam digaul dengan serbuk kunyit, rempah kari dan garam. Goreng kekuningan. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi. Masukkan cili kisar, gaul rata. Masukkan serbuk ketumbar dan jintan manis. Gaul sebentar dan masukkan ayam. Masukkan cuka makan, sos cili, madu, gula dan sedikit garam secukupnya. Masak sebentar dan gaul rata. Tutup api.




Yang ni plk lauk lain yang dimakan bersama ngn ayam tadi,ni request dr my hubby,nak mkn gulai terung ngn bendi,pastu aku letak la jugak ikan kembung untuk menyedapkan lagi gulai tu.hihi...alah sonang keje,aku guna rempah gulai instant yang sememangnya digunakan oleh family aku sejak turun temurun..chewwah..ye ke??huhu...alah rempah gulai yang org kg aku buat tu,dah pernah letak gambo dia dulu..senang,taruk santan je pastu kalu nak pedas tumis cili boh je ..abih cite..hihiyang ni takyah bgtau pun korang mesti dah tau punya kan,homemade banana split, kebetulan ada pisang ngn eskrim kat umah,pastu tabur je ngan almond nibs+chocolate rice,simple je,mls nak ltk coklat cair mcm kat kedai tu..huhu..
sekian..

Thursday, February 4, 2010

Baby bread pudding

Assalamualaikum kwn2...pekabo?aku tak berapa nak ok rini sbb telah dilanda sakit perut,ntah brp kali kuo masuk toilet..adeh..sian kat aku,tp takpe,itu semua tak mematahkan semangat aku untuk menyediakan minum petang buat keluarga terchenta..chewwah!!ayat skema ko...hahaha..ops! sblm tu aku dah cuci tgn bersih2 eh..jgn kata tak bersih plak..heh!heh!

maka dengan sedikit semangat yang ada,terjadilah baby bread pudding ,huhu..skemanya...oklah takyah ckp byk ler,resepi aku ambik dr k.fida myresepi,mmg sedap bread pudding ni..cuma perut aku je masih tak sedap lg..huhu..makanya dengan pantas aku mengkopipeskan resepi ni,mintak izin ye tuan punya resepi,terima kasih kerana berkongsi resepi yg sodap hingga menjilat jari..hihi

Bahan-bahan ( 6 keping )

  • 2 keping roti putih
  • 2 sb tepung jagung
  • 3 sb gula halus
  • 100 ml susu cair
  • 2 biji telur(guna 1 putih telur saja)
  • 1-2 titik esen vanilla
  • sedikit buah2an campuran/kismis/kurma atau lain2 ikut selera
  • sedikit gula icing untuk tabur atas puding - (aku tk tabur pon)
  • mangkuk muffin - disapu majerin

Cara-cara

  1. Roti di siat2 kecil atau potong 1 inc. persegi.
  2. Tepung,gula,susu,telur dan esen dikacau hingga sebati.
  3. Masukkan roti dan buah2an campur(akububuh kismis ngn almond nibs aje) ke dalam mangkuk muffin.
  4. Tuangkan campuran susu sambil ditekan2 roti supaya meresap.Buat hingga habis.
  5. Susun mangkuk2 muffin berisi puding atas dulang pembakar dan bakar hingga masak kecoklatan.
  6. Biarkan puding roti seketika dan keluarkan dari mangkuk muffin(hati2 sbb masih panas).Ketika menghidang,taburkan gula icing di atas puding jika suka.
  7. ***Sedap juga klau menggunakan roti berperisa buah2an.

Tuesday, February 2, 2010

Puding Susu bersos coklat

Assalamualaikum...apa kabo semua??harap semua sihat2 lah ye..mcm nulih surat plk gayanya..huhu..oklah ari ni angin rajin aku mai lagi..tekak rasa nak mkn puding je..kebetulan belen susu cair plk ada lg lam esbox,so apa tunggu lg kan,buatlah puding yang sonang dan sodap nih..asalnya puding susu koktail,resepi dr umah k.jun,dulu aku dah wat skali,masa bln pose kalu tak silap,yang tu aku ltk ler koktail,tp ari ni koktail lak takde kat umah ,so aku buat plain je la kan...


Untuk takmo bg nampak plain sgt,aku pun siramlah ngn sos coklat nih..sedap gak wes..hihi..anak2 aku suka bebeno,tak sempat simpan lam esbox lagi,keras je terus diorang ngap!!,byk giler..huhu..

Yang ni versi plain je,tp totap sodap!!thanks k,jun sudi kongsi resepi yg mabeles ni..hihi..kalu sapa2 nak try leh klik sini ye..

Monday, February 1, 2010

kerepek ngaku???

Assalamualaikum semua...sebelum tu nak ucapkan tahniah pada farah mommy otai atas kelahiran baby girl pada pukul 3.50 pg tadi,tahniah farah..alhamdulillah selamat semuanya.dpt lg sorang girl girl..hihi..
ok lah berbalik pada cite aku ni,korang pernah mkn kerepek ngaku ke??ni kira first time aku mkn.biasa duk tgk nyonya2 duk beli buah ni,terfikir jugak diorang buat apa mende ni ek??kalu tgk rupa buah ngaku ni ada iras2 mcm bawang je kan..pastu kalau dah kupas kulit dia ada plk rupa sengkuang,kira ni kategori ubi gak kot..ye kot..hihi..


aku pun sebenonya baru tahu dr 'my cousin' tentang ngaku ni..sblm ni aku mmg ngaku ler tak pernah mkn buah ni,cousin aku tu ckp, buah ni sedap kalau goreng..dan biasanya buah ni ada time2 raya cina je,mcm prosperity kt mcD gak ler kan..kalau nak potong buah ni make sure potong betul2 nipis ye baru lah rangup bila digoreng,mcm aku ni ada tebal ada nipis,kalu tebal sgt nnti tak rangup,jd mcm ubi ler pulok!!


memang sedap wes kerepek ngaku ni,rugi plk aku beli sikit,sbb ari tu saja nak terai test je,rupa2nya mmg sedap,rasa lemak2 gitu,bau dia masa goreng tu pun dah membangkitkan selera..wah gitu!!!pasni aku nak cari lg buah ngaku ni..tak puah mkn...ha sapa2 lom terai...blh ler terai..jgn lpskan peluang!!chewwah!!!(bhg promote!!!)