online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Saturday, August 15, 2009

Colek Ikan Cermin

Malam tadi duk ronda2 blog kengkawan, pastu nampak lah colek ikan ni kat blog k.Nor trg ,wahh memang tak tahan tgk colek ikan k.nor,so ari ni terus aku buat jugak,cuma k.nor guna ikan Aji2,kat umah aku lak ada ikan cermin je..bantai je lah..pastu ada lagi beberapa bahan yang takde, tp aku buat mana yang ada je lah..tak sabo nak makan punya pasal..hahaha...tapi sedaplah..rasa masam manis cukup seme..
Kalu ikut resepi, sepatutnya guna tomato, tapi aku tukar pada buah epal hijau, hmmm..ok gak kan..rasa masam manis dia..tp totap umph!!!Jom tgk resepi dia..aku cnp je lah ngan k.nor..mekasih k.nor share resepi ni.Resepi asal dari Za.


  • 4 keping ikan tenggiri~aku guna ikan cermin
  • 1/2 cawan air masak
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu teh garam
  • 5 biji cili api
  • 2-3 biji limau nipis
  • 1 inci belacan (bakar sikit)
  • 1 biji tomato (potong dadu)-aku pandai2 tuko ke buah epal ijo
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • Sedikit daun ketumbar (hiris)-aku tak letak
  • UPDATE: lupa nak beritahu..kepada yang tak suka daun ketumbar, boleh tukar kepada daun limau purut...memang ummphh!!!
  1. Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
  2. Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
  3. Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.

4 comments:

Anonymous said...

sedap ni makan buat berbukap puasa - sangat mudah! boleh la akak try....


Sonata anak Kancil

K.Nor said...

ann tukar guna epal ijau utk kasi masam2 ya.. pandai2..

ann-dehouzze.... said...

sonata anak kancil...yeap memang sedap sgt,ratah camtu pun ..pergh..lain kali nak buat lagi...hihi

ann-dehouzze.... said...

k.nor,haha..pandai2 sendiri je tuko..tp sedap jgk,rasa masam2 manis tu..haha.,.

Post a Comment