online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Thursday, August 13, 2009

Fancy Cookies


Salam kengkawan...lama tak masukkan resepi kat sini ye..sorry ye..bkn bz mana pun ..saja je wat2 bizi nih hihi...ni cookies yang aku try buat hari tu..yang ni aku buat almond cookies,lain kali nak try almond choc cookies dan butter cookies plak...sesuai jugak untuk dihias ngan royal ising tu..jom tgk resepi:

resepi ni aku ambik dari BHS
resepi asal dari Leen Hassan yang mmg otai dlm baking membaking. Aku just buat separuh dari adunan ni, byk jugak dpt..lotih nk menghias..hihi..

Almond Cookies

Bahan2:
500 gm butter
300 gm gula halus
2 biji telur
300 gm serbuk badam
2tsp vanila

bahan diayak:
700 gm tepung superfine + 1 cwn tepung superfine(untuk buat deco cookies kena keras sikit)
4 tsp baking powder

Cara2:
pukul butter dan gula hingga sebati. masukkan telur.pukul lagi, masuk vanila essence,last masuk bhn ayak dan serbuk badam.
bakar suhu 180'c selama 25 minit 9aku bkr suhu 170 selama 15-20 minit je..
hias dgn royal ising

Royal Icing:
100 gm putih telur(lbih krg 2 biji)
600 gm gula ising yg diayak
5 ml air lemon

pukul semua bahan dgn kelajuan tinggi selama 7 minit.bolehlah dihias pada cookies, selamat mencuba!!

6 comments:

Raihana-ريحانا said...

cantiknya cookies nie. Mesti sedap dimakan. thanks for sharing the recipe for royal icing :)

ann-dehouzze.... said...

raihan..sama2..nnti leh la cuba ye..

eriey said...

cantekk..kaler pink..

Raihana-ريحانا said...

Ann ... Insya Allah I will try .. btw, you tinggal dungun kampung mana? ... My kampung at Alor Tembesu. Baru juga balik kampung last June.

ann-dehouzze.... said...

eriey..hihi..ko suka pink eh...

ann-dehouzze.... said...

raihana..saya duk paka tapi my parents duk kg gong pasir..dungun..la duk alor tembesu ke..dekat2 ngn kg kita tu..hihi..

Post a Comment