online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Sunday, August 23, 2009

Tauhu Fantasi



Kuih apakah ini??pernah tak korang tgk..ntah la aku pun pestime tgk kuih ni masa lawat blog ibu elly, teman Indonesia yang tinggal kat sini..tp aku tgk ibu elly buat cantik je ropa dia..hihi..kuih ni aku pakai acuan tart je,sbb takde acuan bulat lain..takpe la yang penting rasa dia memang sedap bangett!!!mekasih ya ibu elly sudi kongsi resepi ni..pada sesapa yang "tauhu holic"..blh try resepi ni, kalu ikutkan tauhu ni dimakan dgn cabai rawit( katanya orang Indonesia)..cili padi lor...tapi kita tak biasa sgt mkn ngn cili padi kan,tak tahan pedas lah katakan..hihi..so aku ganti ngan pencicah keropok..pun best gak....

Aku buat separuh adunan sahaja..tak cukup la pulak..sedap la ibu..nnti leh cuba lagi...mintak izin ibu kongsi resepi ngan semua ye!!

Bahan2:

10 bh tauhu biasa- hancurkan
20 bh telur puyuh -rebus n kupas
2 biji carrot- parut halus
2 biji telur
bawang putih -cincang
lada putih

daun seledri-hiris halus (aku guna daun bawang)
sedikit garam
gula

cara2:
masukkan carrot yg sdh diparut kedlm tahu yg sdh dihancurkan, tambahkan 2 biji telur, gaul sebati, masukkan bwg putih n lada yg sdah di haluskan, masukkan daun seledri yg sdh dihiris tadi, masukka garam dan gula.

ambil acuan kecil, masukkan adunan sebanyak 3/4, letakkan telur puyuh yg sudah direbus ditengah2nya..ratakan dgn tangan n tekan2 sedikit.
buat hingga adunan habis
kukus 20 minit
bila masak,biarkan seketika..pisahkan dari acuan..
then goreng satu persatu dgn api sedang...
makan dgn cabe rawiiittttt!!!!
mantaaaaff!!!hihi....

selamat mencuba!!

4 comments:

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

wah.. mcm sedap jer.. terliur tgk..
kena cube resipi nie.. hehe.. ;)

blogresipi said...

Comey nye kuih!! tak pernah lg tgk... macam best tuh.

nurulhaq said...

Mcm sedap jer kueh ni....mayb bulan pose kot....
Apa2 hal pun kena try dlu...
hehehe....

Kakda said...

sedap ler lain dari yg lain

Post a Comment