online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Sunday, August 2, 2009

Kek Birthday untuk Balqis


Salam semua..gambar2 kat sini sebenarnya masa meraikan majlis hari lahir Balqis hari sabtu baru ni, walaupun dah lepas tapi kami baru berkesempatan nak sambut birthday dia..ye la kalu tak sambut kan sian pulak, asyik duk tanya je bila nak buat birthday dia..birthday ni buat kat rumah nenek balqis kat dungun. Sebenarnya hari tu aku masak nasi kunyit ngan rendang ayam serai, tapi ntah camne lupa lak nak ambik gambo tang nasik kunyit ngan rendang tu, asyik duk ambik gambo kek je..hihi...kali ni birthday dia bertemakan kaler pink!!

Ni lah kek Balqis yang berjaya aku hasilkan, korang jangan gelak ye..maklum ler pestime aku deko kek beso ni wes...hihi..., walaupun banyak lagi kekurangannya tapi seronok sangat leh deko kek...kek tu sebenornya aku salut ngan whipping cream, cuma tang hiasan tu je aku bancuh butter cream, sbb untuk bunga tak cantik deko ngan whipping cream kan..(mcm la bunga aku tu cantik sgt pon!!wakaka!!)Bunga tu sebenonya request dari si Balqis ni lah,dia kata nak kek yang ada bunga ,so aku terai lah me'bunga'kan kek dia tu..huhu.. kek ni aku buat kek bluberry kek dengan kek sponge, korang nak ke resepi dia...nanti le aku masuk kedian ye..layan gambo je la dulu..hihi..




Ha yang ni pulak salah satu projek yang aku nanti2 kan nak buat, walaupun sakit pinggang aku duk deko cookies ni tapi memang menyeronokkan...Yang ni goodies untuk kawan2 si Balqis..suka bebeno budak2 tu, sbb kaler dia pun menarik perhatian..



Siap2 di bungkus untuk di bagi sorang satu..aku guna acuan besar,banyak jugak dapat...


Sebenonya cookies ni aku buat ikut resepi kuih raya yang aku belajar tempoh hari, deko dia memang guna royal ising, cuma aku ubah suai sikit untuk cookies ni sbb nak buat cookies mcm ni kena keras sikit, resepi dia nanti aku letak kedian ye!!




Haha...pink dah mata ye!!seme kat sini pink kaler maa...yang ni plk cupcake choc moist, topping ganache and deco butter cream...sebenonya semua projek yang aku buat ni akan di komersialkan InsyaAllah..sapa nak tempah sekarang angkat tangan ye...haha...



Blueberry Cake



16 comments:

nza said...

Salam kenal....wah..kagum akak tgk hasil tgn ann...hebat gitu...

ann-dehouzze.... said...

k.nza,mekasih kak..saya ni pun budak baru belajo sebenonya..hihi

sonata anak kancil said...

salam, selamat hari lahir to Balqis...alamak, best nya mama buat kek...sedap2 belaka...kalau dok dekat2 ni,mau nak order yang fresh from oven...

kak ina kl said...

salam ann..tahniah kerna dapat menghasilkan kek sendiri..tentu anak kamu bangga..mama dia dah pandai deko kek..buat cc...

semuga balqis menjadi anak yang solahah dan berjaya di masa hadapan.

^inas^ said...

wahhh.. comeynye cupcake...

sy br je sekali buat cupcake spnjg hidup ni hahhahha

ieda said...

salam ann .. akak bangga sbb ann dah buleh bikin semuanya sendiri ...

anak bangsa maju siapa yg x bangga kan .. cayuk2 dik .. teruskan usaha mu untuk berniagaaa ... akak sukaaaaaaaaaaa

eriey said...

kreatifnyer ann...seme pink arhh..comey laa..bleh order nih..hehehe

ann-dehouzze.... said...

to sonata..mekasih ucapan tu ye...meh la order..nanti kita pos..hihi...

ann-dehouzze.... said...

k.ina..mekasih k.ina...balqis pun dah pandai mintak buatkan kek untuk dia...

ann-dehouzze.... said...

to inas...mekasih inas,saya pun baru blajo2 nak mendeko ni..hihi..

ann-dehouzze.... said...

to k.ieda..mekasih byk2 atas sokongan akak tu..doakan saya berjaya ye...

ann-dehouzze.... said...

eriey..hihi..nok wak ganne tema kaler pink seme kena pink lor..haha..

blogresipi said...

Rajinnye die.. macam2 ade.. semua pon kaler pink.. sweet. heheh

ummu_hanis said...

bestnye dpt buat semua sendiri......
tahniah ann.
salam singgah.

ann-dehouzze.... said...

blogresepi...minat punya pasal lah ni..hihi..mekasih..

ann-dehouzze.... said...

Ummu..mekasih ye...baru terai2 je tu..hihi..

Post a Comment