online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Saturday, October 31, 2009

Famous Amos cookies (chocolate Chips)

Salam semua...ni projek ptg semalam..dah lama nak try biskut ni, bahan2 pun dah lama beli cuma aku blm berkesempatan nak buat, so ptg semalam bermulalah projek sekkut aku neh!!Hari tu masa aku gi kuantan ECM, aku beli gak biskut ni,saja nak test...sedap sgt,tp mahal gilos!!dah la ciput jew!!tak puah mkn!!lebih baik wat sendiri kan..leh mkn banyokkk!!!!hihi...
Kalu korang tengok biskut aku ni datang ngan pelbagai saiz,ada yang kecik cute je, yang sedang2,dan ada yang beso gedabak..haha..apapun rasa totap sama..

resepi ni aku ambil dari blog Erni Muneerah, katanya dia dpt resepi ni dari org yg beli resepi dr syarikat famos amous tu sendiri dgn harga RM 250..erm tp ada gak yg kata USD 250,tatau la aku mana satu yg betul tp yg pastinya kalu ikut resepi ni betul2 memang jadik sebiji mcm biskut famous amous yg jual dgn harga yg memang da bom tu!!mahal seh...kat sini aku cnp je resepi dia,terima kasih pada penyumbang resepi...



Ingredients:
(make 112 cookies)
- 2 cawan mentega
- 4 cawan tepung
- 2 sudu kecil baking soda
- 2 cawan gula
- 2 cawan gula merah (mana2 biskut atau kek kalau letak gula merah
mmg sedap, tp harga die mahal skit dr gula biasa)
- 5 cawan oat -kisar dlm blender(ni la sbb biskut famous amos tue sedap
sbb oat yg buat biskut jd crispy tak mcm tepung biasa tue)
- chocolate chips (ikut suka)
- 1 sudu garam (hmm tatau sbb ape kena letak garam)
- cadbury bar (tak letak pun takpe, sbb selalunye buat tak letak pun tp rasa
sedap jugak)
- 4 biji telur
- 2 sudu kecil baking powder
- 3 cawan "chopped nuts"(almond ke, hazelnut ke) -optional tak letak pun takpe
- 2 sudu kecil esen vanila


Directions:
Gaul mentega,gula dan gula merah.

Tambah telur dgn esen vanila.Gaul2 dulu lepas tue tambah dgn tepung, oat, garam, baking powder & baking soda.

Tambah chocolate chips dgn ape2 jenis kacang kalau nak letak.

lepas tue buat bentuk bulat-kecil je jgn besar sgt, n jgn lama2 sgt nnt choc chips tue cair n jd tak cantik.

letak atas tray-letak jauh2 sket sbb nnt biskut tue akn jd leper atas tray bile masak..

bakar 10 minit-375degree (tak kisah sebenarnye nie tp pandai2 la adjust)

1 comment:

Chempaka Sari said...

petang ni saya nak buat yeay!

Post a Comment