online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Monday, October 26, 2009

Nasi Beriani Udang

Jeng!jeng!jeng!!lama dok masuk n3 masak2 kan..haaa..ari ni terajin sikit wat nasi beriani..memandangkan ada udang kat lam esbox, so apa lagi..td suruh hubby gi beli bhn2 dia..cuma tang nasi tu aku tak guna beras basmathi pon,kira ok gak kan?kan?hihi..janji rasa nasi beriani..aku mkn ngn ayam masak merah jew!!!takde dalca sbb tak berapa rajin campur ngan pewot aku yang asyik duk berdangdut je..kira ok lah tu!!!hehe...pas makan terus rasa cam nak tido je..ye la udah konyang kan!!pastu campur lak ngn letih tahap gaban!!(apatah yg letih sgt tuh) ngeh!ngeh!korang layan gambo je la eh...
Resepi ambik dr umah Mat gebu..resepi asal dari k.hanieliza..terima kasih pada kedua2 nya sudi share resepi nih..jom layan..ops!!mintak izin ko mat cnp resepi..ngeh!ngeh!


BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan-aku guna beras biasa jek!!
8 - 10 ekor udang saiz besar, dibersihkan (mat guna udang galah)*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*digaul rata)
3 tangkai daun ketumbar
750 ml air
250 ml susu cair
1/2 cawan lobak merah yang didadu
1 camca besar minyak masak
3 camca besar minyak sapi
1 helai daun pandan, disimpul
Garam secukup rasa dan secubit gula

BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah, dihiris
1 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihirs
2 cm halia, dititik
1 kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 camca besar rempah beriani (mat tak letak, tapi tetap sedapp!!)

BAHAN LAIN :-)
1/3 cawan kismis, goreng sedikit
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun padan, tumis hingga harum dan bawang layu. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang, gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
  2. Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap. Alihkan beras dan rempah ke dalam rice cooker, tuang air dan susu cair. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
  3. Masak nasi seperti biasa. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng. Biar nasi tanak betul2. Gemburkan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar. Nak makan dengan dalca pun ok....

3 comments:

ieda said...

sedapnyaa nampak nasi nieh ..
petang nieh .. ujan lak tuh ...
lapoor nasi lah pulokkkk

eriey said...

sdap..sdap..meh anta sini spinggan..ekekek

elly.s said...

hiks..nape la tak bagi kitaa....

Post a Comment