online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Friday, January 16, 2009

Cara Kedudukan Dulang Oven(tray) dan suhu api, mengikut jenis kek.( not 100%)


Basically kalau convection oven reduce temperatures 25 to 50 degrees; trial and error…..

Untuk:

KEK BIASA, CUPCAKES,CHEESECAKES,CREME CAREMEL,TARTS

- middle tray, api atas bawah

BUTTERCAKE

- tray bawah sekali, api atas bawah

KEK SARANG SEMUT

- tray bawah sekali, api bawah (I think! - have to check lagi)

COOKIES

- kalau pakai 2 trays, simpan 1/3 dari atas dan 1/3 dari bawah, if 1 tray - simpan middle tray saja

KEK LAPIS

- middle tray, untuk lapis bawah - api atas or atas bawah, lapisan seterusnya api atas saja….

p/s.
- untuk bread and sponge cakeI’ve to check my notes sebab jarang buat…….

TIPS LAIN

* kalau kek cepat hangus atasnya, boleh simpan baking pan di tray atas, or tutup dengan foil towards
the end….
tepinya, just pusing-pusing macam buat cookies…… dan kalau ada oven thermometer boleh check
temperature oven untuk mecalibrate temp.
- ada oven yang boleh bakar 2 or more cakes dalam satu masa, simpan tray di mana saja still ok,
just simpan satu atas, satu bawah, satu kiri, satu kanan ……check occassionally, untuk pusing-pusing
pans; if necessary.
basically kalau convection oven reduce temperatures 25 to 50 degrees; trial and error…..
how besar is the oven? kalau kecil reducekan temperature, for example from 180C, boleh turunkan
to 160C to 170C ikut oven……
ada yang pakai bwh saja tapi selalu guna api atas bawah……

SUHU KEPANASAN
Tentang temperature oven tu boleh check pakai oven thermometer, ada jual di kedai kek, selalunya
bentuk bulat…..paling safe buat kek ni ikut temperature dalam recipe, if ada.
selalunya temperature ni tapi susah sikit sebab campuran kek, biskut dan banyaknya
lain-lain; yang common (hopefully tak mabuk baca sebab panjang):

COOKIES: 150C – 190C, masa 9 – 25 minit, middle rack or 1/3 atas and 1/3 dari bawah
Kek sarang: 175C – 180C, api atas bawah, rack bawah – 50 – 55 mins or 1 hour
Cheese slices (cheese 250g): 180C, if deep pan 19cm/20cm, around 35 mins, middle rack

MUFFIN: 175C/180C/200C; 20 – 30 minutes (ikut besar dan ingredients), middle rack
Cupcakes: 160C – 180C, roughly 15 – 25 minutes (ikut saiz juga), middle rack
Kek biasa (like Kek Marble yang ringan): 180C, if pan 20cm, 35 minutes
Crème caramel: 160C if untuk pan 20cm, 40 minutes or more; if 180C; pakai cups yang kecil,
bake around 30 minutes.


p/s.From experience dan baca buku: Catitan by chempaka_ku Fnr.

- for muffin kalau nak membukit simpan di rack yang paling panas.
- Paling senang untuk buat drop cookies pakai ice-cream scoop yang kecil.
- Untuk masukkan ke papercups buat muffin dan cupcakes pun senang pakai ice-cream scoop.
- Crispy cookies especially cookies yang cara canai, buat nipis.
- Kalau dough cookies terlalu lembut, boleh simpan dalam fridge sebentar.
- Ratakan base cookies untuk cheesecakes pakai bontot measuring cups.
- Kalau cheesecakes (or slices) yang bawahnya pakai dough, better process dalam food processor
butternya masih keras dan jangan terlebih process.

KEK2 YANG PERLU DI ALAS DENGAN KERTAS MINYAK;- dARI KERO-KERO fnr

Kek yg perlu dialas dgn kertas minyak tu bergantung dgn jenis kek yg dibuat & bahan2 yg
digunakan.
Jenis kek yg mesti dialas dgn kertas minyak tu:

1)
Kek yg guna air @ susu dlm bancuhan batter nya.

2)Kek yg guna method dgn mengasing kuning & putih telur. Putih telur yg dipukul sampai gebu &
dimasukkan last skali.
cth: American sponge cake, chiffon cake, carrot cake, fruit cake & moist chocolate cake.
Utk resepi yg guna cara biasa dgn pukul butter sampai kembang, masukkan telur & lastly masukkan
tepung,” JUST” sapu butter kat dlm tin tu.
Kalo ada kek yg berminyak sgt kat bwh, maybe sbb terlebih pukul butter tu.
Kero tau sikit je ni dr buku & dr experience jugak sbb my first carot cake melekat kat loyang sbb x
letak kertas minyak..
My 1st try in baking was a swiss roll yg bertukar jd lempeng bcoz of my lack of understanding in
baking..lagipon masa tu wa baru skolah rendah..X pe laa, kita blajar dr kesilapan jugak.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

TIPS MEMBELI MICROWAVE

Apakah ciri-ciri yang sesuai untuk membeli sebuah microwave yang boleh digunakan untuk jangka

masa panjang? Saya keliru ada yang mengatakan bahawa microwave tidak sesuai untuk masak kek,

biskut. Sukar untuk selaraskan suhunya. Boleh puan berikan tipsnya. Sekian terima kasih.
Jika microwave ada ciri convection oven, maka ia sesuai utk membuat kek dan biskut
seperti oven biasa. Lazimnya microwave jenis ini agak mahal harganya tetapi pelbagai fungsi
lain hanya boleh dijelaskan secara terperinci di dalam buku manual microwave atau dari penjual
tersebut.

Ini adalah kerana, microwave mempunyai pelbagai Power dan ciri berbeza bergantung
kepada jenama/model. Jika microwave itu jenis yg tiada oven, hanya sesetengah resepi biskut atau
kek saja yg dapat dibakar di dalamnya. Anda perlu dapatkan buku khusus tentang masakan
microwave supaya dapat mencubanya sendiri. Utk mendapatkan suhu tepat di dalam microwave,
perlu menggunakan penyukat suhu khas yg diletak pada lantai microwave.

Bila membuat biskut atau kek berpandukan resepi yg khusus utk microwave, akan dicatatkan
ciri seperti standing time bilamana kek itu tidak kelihatan masak (masih basah/lembab) tetapi bila
dibiar selama 10 min (di luar microwave), ia akan ‘masak’ sempurna. Ada juga sesetengah kedai
menjual microwave yg mengadakan kelas-kelas masakan utk memahirkan pembeli. Seni Memasak
dengan Microwave memerlukan penjelasan terperinci dan saya kira, ruang
di sini agak terhad. Setakat ini saja yg dapat saya bantu.

3 comments:

Anonymous said...

masa membakar kek, perlu letak air tak dlm tray pan ? sb.. dah 2 kali sy buat kek guna suhu atas n bawah, permukaan kek jdi hangus.

Anonymous said...

kenapa bila kita bukak fan...kek kita jadi condong ke arah fan tu...

PUPU said...

kalau suhu kat bawah je yg berfungsi amcm nak buat kek ye?

Post a Comment