Bahan Cucur (Rangup):
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus
minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi
doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili.
Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa
membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga
keperangan. Hiris sebelum digunakan.
Bahan Sampingan:
8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
450 g taugeh, dicelur 1 minit
300 g sengkuang, dihiris
2 biji timun, dihiris
4 biji kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
4 biji telur, direbus & dihiris
Bahan Cucur (Lembut):
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul
Cara membuatnya:
Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama
1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata.
Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan
sampingan dan kuah.
No comments:
Post a Comment