online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Wednesday, January 14, 2009

Cekodok Pisang

KUIH BOM PISANG BY wesite Alaf21…pic by Noormasri

BAHAN2

600 g pisang ranum
1 biji telur
120 ml susu segar/santan
60-70 g gula pasir
210-230 g tepung gandum
1 camt soda bikarbonat
sed garam
minyak utk menggoreng

Lecek pisang kemudian masukkan telur, susu dan gula. Ayak tepung, soda dan garam ke dalam adunan. Kacau rata. Adunan hendaklah agak keras; jika lembik,
bentuknya tidak akan bulat. Biar adunan selama 2 jam kemudian barulah
dibentukkan bulat dan digoreng di dalam minyak yg panas hingga keemasan.
Toskan minyaknya.

Nota:
Sukatan tepung bergantung pada kelembapan pisang kerana pisang yg terlalu

ranum memerlukan tepung yg lebih.

No comments:

Post a Comment