online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Sunday, February 22, 2009

Telur Goreng Berlada



Salam semua, hari ini aku nak kongsi satu masakan yang sangat2 ringkas, cepat dan rasanya pun sangat sedap. Ini adalah resepi mak mertua aku benonya,sblm ni aku tak pernah mkn pun,ekeke...kalau telur masak merah dah biasa aku mkn la...tp telur goreng berlada ni aku tak pernah mkn pulok...shinggalah mak mertua aku buatkan....tapi mak mertua aku panggil telur mata kerbau....nama tu aku pandai2 je taruk sendiri.. eheh!heh!..resepinya mudah sajelah korang....

bahan2:
telur 3 biji
2 ulas bwg putih (dimayang)

3 ulas bawang merah (dimayang)

sedikit cili kisar @ serbuk cili
garam

perasa

minyak


cara2:

Panaskan minyak, (minyak kena banyak), goreng bawang dengan cili kisar sehingga garing,masukkan sedikit garam dan perasa,then masukkan telur,jangan balikkan telur tersebut, biarkan telur tenggelam sikit dlm minyak atau curah2kan minyak tersebut keatas telur tadi, api biar sederhana.then angkat,pastikan sejat minyak betul2..habesss!!

Lovely Touch:


No comments:

Post a Comment

Post a Comment