online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Friday, April 17, 2009

Black Pepper Steak


For Dinner last nigt...beef steak......yang ni pun salah satu projek yang dah lama tertangguh, aku belajar masa kelas yang terdahulu, nasib baik tak berkarat lagi..haha...ok lah tu..pasni kalu nak mkn steak takyah gi kedai leh buat sendiri ye..tapi kan kalu mkn kat kedai rasa cam sedap lagi, yelah sebab kat kedai tu kita bayo...tu yang lagi sedap tuh..betul tak??miahaha..apapun layan je la......


Accessories yang lain tu korang leh tambah sendiri , ikut selera masing2 ler...jom tengok resepi:

Bahan2:Untuk steak

2-3 keping daging sirloin (ikut suka)
1 sudu B lada hitam (dikisar kasar)
2 sudu B kicap soya cair @ kicap seasoning
2 sudu B Gula perang
sedikit tyme @ oregano

Cara2:
Perap semua bahan2 diatas dengan daging sekurang-kurangnya 30 minit,(lagi lama lagi sedap).
bakar diatas non stick pan,gunakan sedikit minyak.jangan masak terlalu lama kerana daging akan menjadi keras.boleh juga dibakar dlm oven.

Bahan2: Untuk Black Pepper sauce(blh buat separuh adunan)

1 sudu B mentega
4 sudu B tepung gandum
4 cawan air rebusan daging
1-2 black trackle (kalu takde xyah letak)
4 sudu B sos tiram
2 sudu B whipping cream@ susu ideal
1-2 sudu B sos plum
2-3 sudu B lada hitam (blend kasar)
sedikit garam

Cara2:
Cairkan mentega dlm periuk,masukkan tepung gandum,kacau hingga sebati,(tidak bergentel), then masukkan air rebusan daging diikuti bahan2 lain.kacau hingga pekat.habess!!selamat mencuba!


Lovely Touch:

1 comment:

Zahra Waiz said...

utk daging steak tu, daging kena rebus dl ke sbb utk sos ada mention guna air rebusan daging?

Post a Comment