online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Saturday, April 18, 2009

Puding Laici Dangdut


Ni Desert yang aku sempat buat untuk mlm tadi, simple je...tapi kan aku pun tak tahu kenapa org panggil puding ni puding dangdut,agaknya buah laici yang kat atas puding tu yang duk berdangdut kot!ye ke?hahaha....ntah ler.....puding ni sesuai mkn musim panas.sejuk anak tekak...ank aku pun suka sgt mkn puding ni..resepi aku ambik kat blog k.ummi, dan aku cnp sekali.....bleh ye k.ummi...

Bahan:- (aku buat half je)

  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
    (*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)
Lovely Touch:

6 comments:

an.wardrobe said...

knapa dangdut? kekee.
eee behi sungguh makan puding.. tekak ku jgk la yang x lalu. eke

Ann De'houzze said...

dok tahu lahu lah bakpe dia panggil dangdut,sapa ntah yg brehi berdangdut tuh..huhu...lor sedap ler puding ni,sejuk aja tekak tau...

ela said...

la dangdut doh kat sini nih....kita lom agi ann..dok jupa pulok laici gerammmm tol

Ann De'houzze said...

haha..dah siap menari dangdut dah mkn puding dangdut tu ela..loor dok juppa buah laici ke??kat malaysia ni banyok...muahaha...

hanieliza said...

Salam..
kakliza berikan nama dangdut sebb puding ni terlalu lembut..
pantang usik sikit dia akan bergoyang dangdut..
kalau tak caya..acu cuba kosek sket..mmg akan nampak hasilnya...

Ann De'houzze said...

owh...camtu ke k.liza..ingat buah laici tu yang duk berdangdut..hihi...

Post a Comment