Menu untuk tengahari,simple tapi sedap dimakan dan mudah untuk membuatnya...biasa kalu mak bonda yang bua, dia buat pecal mangga,tapi oleh kerana mangga aku dah habih buat kerabu, aku pun tuko lah ngan timun, tapi kalu my MIL,bese gak buat pecal timun ni..memang sedap...Pecal ni ala-ala kerabu jugakla cuma gunakan santan dan sedikit berkuah.
Jom tengok bahan2nya:Resepi dari mak bonda.
Bahan2:
Sebatang timun-diparut@dicincang
3 ulas bawang merah-ditumbuk
1 sudu B lada hitam- ditumbuk
santan secukupnya
garam
gula
perasa
Cara2:
Perah santan dengan air masak, masukkan bawang merah dan lada hitam yang ditumbuk sekali dan timun ke dalam santan,gaul sebati,masukkan pula garam,gula dan perasa secukupnya.jika ingin kuah yang banyak letak santan lebih.
Note: Pecal yang siap harus disimpan dalam peti untuk mengelakkan pecal tersebut basi.
Sebatang timun-diparut@dicincang
3 ulas bawang merah-ditumbuk
1 sudu B lada hitam- ditumbuk
santan secukupnya
garam
gula
perasa
Cara2:
Perah santan dengan air masak, masukkan bawang merah dan lada hitam yang ditumbuk sekali dan timun ke dalam santan,gaul sebati,masukkan pula garam,gula dan perasa secukupnya.jika ingin kuah yang banyak letak santan lebih.
Note: Pecal yang siap harus disimpan dalam peti untuk mengelakkan pecal tersebut basi.
Lovely Touch:
No comments:
Post a Comment