online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Saturday, March 21, 2009

Ikan Masak Stim (oven)



Ikan stim ni aku masak untuk ayahanda yang datang umah aku ari tu..dia dtg ngn mak bonda n my sister n family...ye la kan ayahanda aku tu kena jaga mkn dia..so aku wat ikan stim ni spesel utk dia...tapi akunya style,masuk dlm oven je..again....

bahan2:

seekor ikan bersaiz sederhana (aku guna ikan cermin)

Bahan A:
1 labu bawang besar (dimayang)
3-4 ulas bawang putih (diketuk)
1.5 cm halia (dihiris)
serai 4 batang (diketuk)
2 sudu air asam jawa
cili padi
sedikit garam

cara2:
Bersihkan ikan, lumurkan dengan sedikit garam,lumurkan semua bahan pada ikan,letakkan dlm bekas yang tahan panas,masukkan dlm oven selama 30 minit atau hingga masak.

Lovely Touch:

No comments:

Post a Comment