online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Monday, March 23, 2009

Makaroni Bakar

This one makaroni yang belum di bako!aku taruk banyak keju kat atas tu....sedap woo...



makan masa panas2 lagi sedap..cheesenya bergetah ala2 pizza hut gitu..



Adeh la..xlaratnya ari ni..nak naip pun malas...mlm tadi br balik gi jejalan..lotihnya....layan je la masakan aku hari ini..mls nk wat lauk..masak rona roni makaroni je...resepi aku taruk kedian la..malas lagi ni....

Edit resepi:baru nak edit resepi makaroni ni...hihi..resepi ni aku dah lama ambik,tapi lupa pulak kat mana aku ambik!kui!kui!

Bahan2:
150gm
250gm daging ayam-dipotong dadu (aku guna daging)
150 gm sayur campur
15 biji cendawan butang (dibelah tengah)-aku x letak
sebiji lada besar merah- (dimayang)aku tambah
sebiji lada besar hijau- (dimayang)aku tambah

Bahan A
4 sudu b marjerin
1 sudu b bwg putih(chop)
2 sudu b tepung gandum
1 1/2 sudu b stok ayam
1 keping kiub pati ayam
1/8 sudu teh lada sulah
1sudu b cili kisar- aku tambah

Bahan B
2 sudu b minyak masak
1 sudu b bwg merah (chop)
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh lada sulah

Bahan C
2 biji telur-dipukul sedikit
3 sudu besar keju parut(ikut suka nk letak byk mana pun)

Cara2:
Masak makaroni dlm periuk air mendidih,campurkan dengan 2 sudu minyak masak dan sedikit garam. Masak hingga makaronin lembut dan toskan hingga kering.

Untuk bahan tumis:
Cairkan marjerin,tumiskan bawang putih hingga wangi, masukkan bwg besar,cili kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit.masukkan pula stok ayam sikit demi sikit, kacau hingga licin,masukkan kiub dan lada sulah.angkat dan sejukkan sebentar.
tumis pula bhn B,panaskan minyak,tumis bawang hingga garing,masukkan lada sulah dan masukkan cendawan butang.kacau hingga rata,masukkan sayur campur,lada merah dan hijau,serbuk perasa,garam dan lada sulah.
Campurkan A dan B dlm makaroni dan tuangkan telur yang tlh dipukul sedikit,gaul sebati.
tuangkan dlm bekas atau koserol yang tlh disapu dgn mentega, bubuh keju diatasnya..bakar pada suhu 150'c hingga keju jadi perang!habesss!!!

Lovely Touch:

2 comments:

shay said...

jangan lupa letak lak resepi di ayerk... nampak macam sedap jerk boleh la kita cuba time weekend... :D

Ann De'houzze said...

ok shay,resepi akan diletakkan nanti...jangan lupa cuba tau!!sedap!hubby kita suka sangat!

Post a Comment