online users

Jom masuk Sini!!!

Awal Kalam...

Salam ukhuwah saya ucapkan kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Sudi-sudikanlah menjengah blogku ini selalu. Kepada teman2 yang ingin mengetahui pelbagai resepi masakan, tips2 dan macam2 lagi, insyaAllah carilah disini, saya akan cuba menjelajah dari blog ke blog untuk mencari pelbagai resepi dan juga ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.

Saturday, March 21, 2009

Kelas Murtabak


Hoyee..aku dah masuk kelas...heh!heh!sukanye.....pestime masuk kelas masak ni..tu yang excited je...hari jumaat lepas, aku ikut kelas wat murtabak raja, murtabak mini dan roti canai segera.rupanya senag sesangat kengkawan..so kat sini aku nak kongsi apa yang telah aku belajar!tapi sorry yer coz gambo murtabak mini ni je yang aku leh tunjuk, sbb yg ni aku buat kat umah, murtabak raja atau murtabak lapis tu aku tak leh nak tunjuk pasal aku lupa bawak camera masa blajo ,cuma aku sempat snap ngan handphone je,malangnya kabel h.phone lak ilang ntah ke mana..adoiii!!!kalu korang nk tahu murtabak raja tu berlapis2 (5 layer) patutlah mahal kalu beli pon!so jom kita layan...



Murtabak mini

Untuk kulit murtabak/ roti canai

(untuk sukatan stgh kilo tepung)
500gm tepung gandum
1 1/2 sudu B gula
1 1/2 sudu B minyak
1 1/2 sudu B susu pekat
1 sudu B marjerin
1/2 B sudu garam
1/2 biji telur
250gm air suam

cara2:
campurkan kesemua bahan,uli hingga menjadi doh.(cukup sekadar semua sebati,xyah uli lelama)

inti
(untuk inti aku buat inti sardin coz senang dan sedap, tapi kalu nak guna serunding daging pun boleh)
1 tin sardin besar
1 labu bawang besar (dimayang)
3 biji lada besar merah (dimayang)
2@ 3 biji telur

Tumis dulu sardin bersama bhn2 tadi kecuali telur.(kalau x mau tumis sardin pun takpe!)hancur2kan ikan sardin tadi, bila masak angkat dan masukkan telur.gaul sebati.
then angkat sebati.ketepikan.

untuk doh roti/kulit, bulat2kan adunan (doh) kecil2 lebih kurang 20gm or 30 gm,then masukkan dalam bekas yang diisi minyak masak..biarkan doh tenggelam sikit.buat sampai habis. then bolehlah dicanai..just gunakan pinggan sederhana kecil utk tarik doh roti tadi..kemudian letakkan inti sardin dan bolehlah dibakar dlm pan.seperti goreng roti canai tu...kalu lebih bolehlah disimpan dlm esbox tapi pastikan goreng sedikit...okesss..habess selamat mencuba.

Note: kalu tak paham sorry le,boleh bertanya kat chatbox k!hari ni pun aku ikut kelas chicken chop,untuk n3 nya...tunggukan kemoncolannye!!!heh!heh!heh!

Murtabak ni boleh simpan dlm peti..macam frozen food,boleh simpan dlm esbox, bila kita nak makan just goreng je..kalu hubby or anak2 nak gi keje n skull, aku syorkan korang try make this murtabak mini, siap diorang boleh bawak bekal lagi...sangatlah senangnye....


Lovely Touch:

2 comments:

ela said...

ann wei...bestnya attend kelas masak,,nok join gok..kat mana tuh.....bagi add mana ler tau kot2 balik mesia kekgi leh g gok....kena panggil chef ann doh lah leni

Ann De'houzze said...

haha...balik mesia dulu ah ela..br blh bg alamat tu..kekgi blh kita blajo sama2 ye dop??wei ela wei..kita ni dok layok lg nok panggil chef tu!kah!kah!kah!

Post a Comment